Snart julefrid tack och lov

Gud, vad vi har skrattat på jobbet idag! Det märks att det lackar mot jul kan jag lugnt säga. Det är väldigt befriande att skratta och toka sig med sina arbetskamrater. Vuxna människor som både pratar snusk och äter choklad – på arbetstid till och med!

Jag jobbar i skolan och är lärare i en åk 2. Det är disciplin och ordning och reda som gäller för att verksamheten ska fungera. Nej, det är inte militäriskt, men om jag släpper på strukturen så faller det. Så är det säkert i många skolklasser runt om i vårt avlånga land. Skolan kan upplevas som en strikt uppfostringsarena. Vi vuxna i skolan måste gå in som ställföreträdande förälder ibland. Inte som mamma eller pappa, men som en tydlig vuxen som med säker (och ganska kärleksfull) hand visar eleverna var skåpet ska stå. De behöver detta. De mår bra av det. Tydlighet som ger struktur som ger trygghet som ger förutsättningar för lärande och växande av individen. Så enkelt och så svårt.

Då är det fruktansvärt skönt att få balla ur ibland. Känna sig som en flickvasker (vet att det inte heter så) och bara flippa ut. Gapskratta åt dåliga skämt och tugga choklad.

Det kanske är tur att det snart är jullov…

20131213_150429[1]
Tomtarna på loftet?

10 reaktioner på ”Snart julefrid tack och lov

  1. Jag tror alla behöver struktur och alla behöver få balla ur och fnissa lite då och då. Härligt att ni tillåter er, det är ni väl värda! och det är sådant som gör att man mår bra.

  2. Gillar också flickvasker! Och din syn på lärare. Det kan inte vara lätt att klara den balansgången mellan att vara bestämd och samtidigt kärleksfull, som både föräldrar och lärare behöver vara. För en lärare måste det vara svårare tror jag. Man känner inte alla barnen lika väl som sina egna och de är så många – på en gång. Men desto viktigare. Tur ni har en ventil att ventilera och vara flick- och pojkvaskrar i!

    1. Ibland känner jag mig som en tyrann. Men jag vet att det är nödvändigt. Eleverna tycker inte om mig mindre för det. Samtidigt är jag inte på jobbet för att bli omtyckt. Det är bara en biprodukt. 🙂

  3. Härligt Anna! Jag håller med, det är otroligt viktigt att kunna ha det sådär på jobbet ibland, oavsett vilket yrke man än har. God Jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s