Vem ska man lita på?

Mitt inlägg handlar bara om ord och sidor. Nästan. Så är du inte intresserad av det så sluta läs nu. Eller fortsätt kanske? Man lär sig nya saker varje dag!

Jag startade en tråd på FfpFb (läs författare å Facebook) Den handlade helt enkelt om att jag bad folk att de skulle skriva hur många ord deras redigerade manus hamnade på och hur många sidor det genererade i färdiga boksidor. Ja, det blev inte en objektiv studie, men intressant ändå för någon som skrivit drygt 40 000 ord so far.

Jag fick varierande förslag på bokomfång. Någon hade klämt ur sig 109 738 ord = 382 boksidor (respekt) och en annan knappt 100 000 ord, ca 320 sidor färdig bok (verkar ju stämma), en tredje (så glad jag blev då) redogjorde ingående och slutade med: ”Andra utkastet: 57 355 ord Färdigt manus: 59 747 ord (300 sidor)”.

Dagens bästa tips fick jag i alla fall av en herre (jag namnger ingen här ser jag, och det är väl lika bra). Det lyder som följer (kan tillägga att hans inställningar var ytterst normala, i sitt ordbehandlingsprogram bör tilläggas): ”Jag har en väldigt enkel tumregel. Jag multiplicerar antalet sidor i Word med 1,30. Då får jag fram det ungefärliga antalet sidor det satta manuset kommer att hamna på.”

Och så till sist det sista resultatet av dagens uppdrag: ”Drygt 80 000 ord blev 298 sidor i inbunden bok inkl försättsblad och tacksida, så ca 290 boksidor.”

Klart jag multiplicerade mina sidor med 1,3! Vad det blev? 118,3 färdiga boksidor. Vill tillägga (bara för min egen skull) att jag har ytterst få blanka rader eller någon form av sidbrytning eller kapitelindelning än. Så jag skulle lätt lägga på en 20 sidor bara rakt upp och ned.

Hur klok blev jag av det här då kan man undra? Jo, jag har säkert fått en ny ”sjukdom”, som innebär att jag löpande under mitt skrivande kommer multiplicera antalet sidor med 1,3 från och med nu. För övrigt känner jag mig lite orolig. I redigeringsfasen försvinner oftast en hel del. Den stora frågan är nu – kommer jag ö h t komma i närheten av min dröm? Som är? Ett vuxenmanus (läs BOK) som är på minst 250 sidor. En sak till: Jäklar vad parenteser jag har klämt in idag.

Ett tillägg: TACK alla ni som frikostigt delade med er av era fantastiska prestationer. (Med det menade jag naturligtvis antalet skrivna ord i manuset, inte i inlägget på Fb, om någon undrade …)

Ha´re (alltså Ha det = Ha det bra eller till och med Ha det så bra) (om du undrade …) 🙂


9 reaktioner på ”Vem ska man lita på?

 1. Hej Anna!
  Jag förstår verkligen den där driften att räkna om allting till boksidor. Även jag skriver relativt kortfattat och redigerar bort snarare än fram text. Men; jag försöker verkligen att sluta räkna. Det finns ingenting som säger att en längre bok är en bättre bok. Många synnerligen riktiga böcker, för vuxna, är relativt korta. Låt mig ta några exempel, nerlyfta ur min egen bokhylla. Det exakta sidantalet varierar säkert med utgåva, det här gäller för de exemplar som står hemma hos mig.

  Torgny Lindgren: Ormens väg på hälleberget (152 sidor)
  Sara Villius: Battel (124 sidor)
  Francoise Sagan: A certain smile (112 sidor)
  Eyvind Johnson: Nu var det 1914 (167 sidor)
  Per Olov Enquist: Nedstörtad ängel (143 sidor)
  Muriel Barbery: Smaken (146 sidor)
  Kerstin Ekman: Hunden (111 sidor)
  Marguerite Duras: Halv elva en sommarkväll (112 sidor)
  Herman Hesse: If the war goes on (156 sidor)
  Edwin Abbot: Flatland (127 sidor inkl efterord)

  Jag skulle kunna göra min lista mycket längre än så. Samtliga böcker här ovanför tycker jag är jättebra. Några av dem hör till mina absoluta favoriter, inte i kategorin korta böcker, utan bland alla böcker.

  Vad jag vill säga är nog: oroa dig inte så mycket för hur långt det blir. Varje berättelse har sin egen längd, och att ”spä ut” den för att få till fler sidor skulle bara göra den sämre. En bra bok är en bra bok, oavsett sidantal (liksom en inte så bra bok är en inte så bra bok även om den är exakt av standardlängd). Så koncentrera dig på att skriva din berättelse så som den vill bli skriven, och så bra som du just nu kan skriva den. Om du bara gör det så tror jag resten löser sig av sig själv.

  /Liv

  1. Ett underbart välkommet svar till alla mina svängar i ord- och sidträsket!
   Någonstans vet jag det där du skriver, men det är en fixering i vissa medier emellanåt och jag är själv där och bidrar till den.
   Jag tror som du, en berättelse är klar när den är klar, oavsett omfång.
   Nu gäller det för mig att bestämma mig hur många detaljer och möten som är nödvändiga för att det ska kännas trovärdigt.
   Jag njuter av mitt otroliga skrivflöde just nu och tänker att mitt största arbete börjar när mina tre berättelser ska vävas ihop till en, där de olika delarna ska ge lagom info för att läsaren ska kasta dig vidare mellan sidorna. ☺
   Hoppas en lektör kan hjälpa till med det.
   Tips på någon du vet är bra?
   Tack igen för ditt utförliga inlägg.
   Kram Anna

 2. Varsågod! Det låter som om du är bra på gång! Heja! 🙂

  Jag tycker inte att det är konstigt att vi och många med oss ibland fastnar i att räkna ord. Det är ju en av få saker som faktiskt går att mäta under processens gång. Det är ett sådant enormt arbete att skriva en bok, och man vill ju på något vis få grepp om hur långt man har kommit. Och även om antalet ord inte säger så mycket, så säger det ju mer än ingenting alls.

  Tyvärr har jag inget tips på någon lektör.

  /Liv

   1. I princip testläser jag gärna, men just nu är min testläsarkvot fylld för en tid framöver. Jag håller precis på med två fullängdsmanus (för i testläsningssammanhang spelar faktiskt längden roll, åtminstone för mig som läser rätt långsamt och vill vara noga) åt två goda vänner, och har en tredje bok på ingång därefter. Men kul att du frågade! 🙂 Kanske passar det bättre en annan gång.

 3. Det där med 1,3 var bra, det ka jag testa. FB-sidan är jättebra, jag har frågat om ett par saker och fick massor av bra svar! Guld att vi delar med oss av våra erfarenheter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s