Teman

Jag har funderat mycket över temat i mitt manus jag skriver på just nu. Från början hade jag ett par saker klara för mig, tror att jag till och med skrev det i ett tidigare inlägg. Det lustiga är att ju mer jag skriver och ju längre tiden går så dyker det upp nya teman.

water-drop-384649_1280

Vatten är ett återkommande tema genom hela manuset och har en djupare mening än vattnet i sig självt. Vatten är förutsättning för själva livet, men kan också användas till motsatsen …

devil-116193_1280

Ondskan är närvarande, just saying …

woman-358767_1280

Att vara gravid eller avsaknaden av detsamma …

baby-256857_1280

Barn, små och stora, deras förhållande/kärlek till sina föräldrar, eller bristen på detsamma …

circus-366142_1280

Cirkuslivet är inget tema, men en viktig del av handlingen, särskilt för en av huvudkaraktärerna …

Mitt tema gör sig synligt vartefter jag skriver. Det som gör mig så överraskad och glad är att det visar sig för mig på olika sätt. Jag kan komma på mig med att tänka ”Ja, just det! Så hänger det ju också ihop! Deras liv är lika, de lever under samma villkor och påminner starkt om varandra” osv. Det är så coolt! Det är som om berättelsen vill berätta just det. Att den har fått ett eget liv och saker som jag inte ens tänkt på när jag skrivit det, faktiskt hör ihop! Fantastiskt!


6 reaktioner på ”Teman

  1. Tror säkert att både karaktärer och teman kan ändras under skrivandets gång. Men man har ju en grundidé och man kanske inte ska dra iväg allt för långt från den!

  2. Visst är det fantastiskt är både karaktärer och tema börjar presentera sig själva! Jag har funnit ett par oväntade fördjupningar i en av de berättelser jag skriver på denna veckan, genom karaktärerna, och det känns som om berättelsen verkligen blir bättre av det. Mer genuin på något sätt.

  3. Personligen tycker jag det är ofta svårt att börja med ett bestämd tema. Det har till och med hänt att det tema jag trodde jag skulle använda vill inte historien (eller mitt undermedvetna). Hur jobbar du?

    1. När jag börjar skriva så kan det vara vad som helst som är trigger. En bild, en vy, en känsla … Sedan kommer historien i små bitar och landar. Det är helt otroligt hur det går till. En underbar värld att krypa in i. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s