Vägen mot utgivning av bok nummer två

Det är mycket som händer på väg till boksläpp. Nu pågår mailkontakt med illustratören till nästa bok. Jag hade på känn redan vid första boken att det kanske skulle ha varit bra med bilder. Som lärare för målgruppen visste jag ju att de flesta absolut hellre väljer böcker med bilder, oavsett hur duktig eleven är på att läsa. Med första boken var jag så omtumlad och osäker, så bara det att bli utgiven var ju helt fantastiskt. Att i den processen sätta igång att leta illustratör och allt som det skulle ha inneburit i det läget kom aldrig på fråga.

idus-bilden

Uppföljaren till Resan till sommaren låg i datorn många månader innan jag bestämde mig för utgivning. Nu är det ju inte så lätt som det låter, hehe, att välja – utgivning eller inte. Men förlaget hade gillat mitt manus redan vid första kontakten, men de kunde inte finansiera hela kalaset den gången heller. Hm, det blev inte som jag hade tänkt. Min utgångspunkt denna gång var att om jag skulle ge ut en bok till öht, så skulle jag inte betala något själv (läs kostnaden för tryck).

Tiden gick. Jag skrev på annat, testade att skicka det till förlag, fick refuseringar och skrev lite till, noveller m.m. Samtidigt är det ju så, kära vänner, att om ditt bleka namn ska lysa något på författarhimlen så måste du ju ge ut fler böcker. Så enkelt och så svårt är det. Att dessutom ge ut fler i en serie är alltid smart.

Så när samarbetet runt julkalendern på Facebook var igång så blev mina texter illustrerade för första gången i mitt liv. Och vad det var roligt! Mina ord fick ytterligare en tolkning, en dimension som gav det hela en levande fond. Där vaknade mina tankar om att kanske, kanske skulle det vara kul att ge ut min uppföljare i alla fall. Med illustrationer förstås.

Från tanke till handling! Nu är det på gång. Vi har diskuterat kontrakt och det ska snart vara klart. Jennifer Andersson som illustrerade så fint till alla avsnitt på fb ska illustrera min nästa bok – Glashjärtat – vänner eller fiender! (Idus förlag)

Någon gång innan sommaren är det tänkt att boken ska komma. Helt fantastiskt roligt!

Slutligen – Det är inte många som berättar att de själva finansierar en del av sin utgivning. Som om det skulle vara fult och mindre bra då på något sätt. Nu för tiden finns det massor av sätt att ge ut sin bok. Det här sättet är ett ganska vanligt sätt för debutanter och okända författare att komma ut med sina böcker. Jag har mitt förlag i ryggen precis som om de hade stått för alla kostnaderna. Jag kommer att få tillbaka mina utlägg. Först får jag tillbaka kostnaden för tryck innan förlaget tar sin del av vinsten. Så om boken inte totalfloppar så får jag tillbaka satsade pengar. Men rik blir jag inte.

Följ gärna min väg till utgivning av bok nummer två! 🙂

Huvudpersonerna-300x300
Julkalendern 2014 på facebook. Illustrationer av Jennifer Andersson

8 reaktioner på ”Vägen mot utgivning av bok nummer två

 1. Spännande Anna! Så intressant att tänka sig att berättelsen får en annan dimension i och med bilderna.

  Och att finansiera en del (eller hela) trycket själv, det hoppas jag att folk snart har slutat lyfta på ögonbrynen åt. Indieförfattarnas och -förlagens tid är här. Själv har jag mindre barn och lånar ofta Idus-böcker åt dem. Det är skön kvalitet och härliga berättelser.

 2. Att ha ett förlag som stöd när man ger ut en bok är säkert en stor trygghet. Jag beundrar de som har modet och drivkraften att göra det på egen hand. Och följer din resa med andra boken gör jag gärna 🙂 Stor peppkram!

  1. Ja det är verkligen modigt att ge ut en bok på egen hand. Verkar vara vansinnigt mycket jobb. Heja dem! 🙂
   Tack, vad roligt att du läser! 🙂
   Kram tillbaks ☺

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s