Hotet mot dig och mig

Dagens inlägg har inget med mitt skrivande att göra. Eller vänta lite … Drivkrafter har vi alla och självklart har detta med mitt skrivande att göra. Men hur det vet jag inte riktigt. Min tro på det goda kanske …

Så här skrev jag på min egen Facebook-sida efter att jag fått ett smärre utbrott i soffan här hemma:

Nu slog det över på mig. Tilt i systemet. Vad är det som händer i vårt samhälle? Jag tittade nyss på inslaget där Alexandra Pascalidou intervjuades i Aktuellt om sin situation. Jag lyssnade till hennes ansträngda stämma, hennes ord, jag såg hennes plågade ansiktsuttryck och jag både såg och hörde vad hon sa. Men det hon egentligen sa var så mycket mer.
Igår kväll såg jag på Trolljägarna på TV3. Jag gillar Aschberg och hans direkta sätt att konfrontera ”trollen”. Men jag förfasas också varje tisdagskväll i soffan över det jag ser och hör. Det de stackarna har varit med om går i samma spår som det Alexandra och många med henne ständigt utsätts för. Och vi kan ju bara gissa om näthatet minskar i och med hennes uttalanden …

Jag arbetar i skolan och bedrövas över vissa elevers tilltal till varandra redan i första klass. Ord som bög, idiot, brunis är vardagsvokabulär. Varje dag lyser ilska, frustration och ”hat” igenom i många elevers handlingar. Nu tror jag mig veta att dessa barn egentligen inte hatar eller är arga på det sättet, utan deras beteende står för någonting annat. Orsakerna är många. Det är ändå symtom på något som händer hela tiden, varje dag. Bland många äldre elever är också nätmobbningen ständigt närvarande, något de får hantera i det dagliga.

Rasism, sexism och homofobi med mycket mera frodas i stugorna.
Jag blir tokig här hemma om mina barn uttrycker sig nedsättande om andra. Och det beror inte på att jag är en präktig mamma och lärare. Det handlar om att jag vill göra allt jag kan för att mina barn ska lära sig vad som är rätt och fel. Att de ska få en grund att stå på som är gjord av sunda värderingar och en förståelse för att människor har olika förutsättningar att leva sina liv. Vi är alla människor med lika värde. Jag vill ge mina barn goda och kärleksfulla redskap att hantera världen omkring dem, så att de i sin tur visar förståelse och kärlek till dem de möter.

Det är stora ord. Men så viktiga! Det enda vi kan göra är att stå upp för alla människors lika värde, visa kärlek till vår nästa och göra allt vi kan för att få våra barn att fatta det.
Jag tror att det är många föräldrar där ute som låter sin egen inneboende besvikelse, frustration eller aggressivitet gå ut över sina barns uppfostran. Detta sker säkert inte med vett och vilja, men vi formas i den miljön vi växer upp. Hemmet är den viktigaste platsen. Det finns barn som inte får den trygga miljön, jag vet. Men jag tror faktiskt inte att det per automatik är dessa barn som växer upp och blir ”troll” eller mobbare.

Vad ska vi göra när det inte verkar ljusna? Dessa krafter har lirkat sig in i Europas regeringar och hotar demokratin. Det är stort och känns så svårt. Det känns så hopplöst. Jag vill inte att det onda ska vinna.

Jag tror att svaret ligger i kärlek och ansvar. Om jag tar mitt ansvar att älska så får du ta ditt. Jag kan bara ge dig kärlek.


8 reaktioner på ”Hotet mot dig och mig

  1. Det ligger mycket i det du skriver. Jag har inga egna barn men jobbar med barn på min fritid och märker hur attityden har förändrats till det tuffare. Många använder orden som en skyddsmur, för börjar man ifrågasätta deras uttryck och vad de säger har de svårt att motivera. Det är lätt hänt att häva ur sig saker som egentligen inte är meningen. Det gör nog även jag ibland tyvärr. Skärpning gäller!!

  2. Även de missbelåtna, giriga, empatilösa,småsinta, ”onda”, maktlystna är människor; hur passar de in i ekvationen? En tidigare chef till mig erkände sig ha varit mobbare i skolan. Jag har varit väldigt naiv i mitt liv och för öppen med mig och mitt liv, nu är jag vaksam i mina kontakter med människor. Tråkigt och sorgligt.

    1. Ja väldigt tråkigt att behöva vara på sin vakt. Alla är människor, men alla beter sig inte kärleksfullt. Visa kärlek och få kärlek tillbaka. Jag önskar mig en sån värld.

  3. Bra och viktigt skrivet. Jag känner själv att jag är mer på min vakt när jag skriver inlägg, tänker mig för när jag väljer ämne, helt enkelt för den där obehagliga känslan finns för nättrollen, hatarna. Samtidigt så får vi inte vara tysta, inte acceptera utan säga ifrån, förklara för barnen och ungdomarna vad orden faktiskt betyder och har för innebörd och konsekvenser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s