Minnenas kavalkad

Jag vet inte vad det beror på. Om våren väcker melankoliska tankar i mitt inre eller om själva livet kommer ifatt mig här hemma. Jag tror att det är et sammelsurium av händelser och tankar som bildar fonden till de känslor jag har.

Vi kan börja med att jag tittade på ett avsnitt av en gammal dansk polisserie från 2006, Anne Holt. Hon hade pösiga, lätt utsvängda jeans på sig, sådana som var moderna då. Nu såg det inte riktigt klokt ut, alla jeans är så tighta nu för tiden.

Vi kan fortsätta med att jag läser Frida Andersson Johanssons bok Dränkt, som utspelar sig i nutid men flörtar med vår gamla hedniska tro på ett alldeles genialiskt sätt om du frågar mig. Utan att gå in i detaljer så har den boken tillsammans med alla mina skogspromenader på sistone, väckt naturen till liv inom mig. Inga andra paralleller till bokens handling, men ändå. Det handlar om naturromantik helt enkelt.

I min bok Resan till sommaren skriver jag om barndomens magi. Hur Freja och Rami upplever grönskande skogar och ängar, badar i glittrande sjöar och solen lyser så varmt över alltihop. En kärleksförklaring till barndomen och den svenska naturen.

Och så avslutar vi med Darins låt Ta mig tillbaka. Jag fullkomligt älskar den sången. Den väcker minnen så det tjongar om det. Barndom, tonår, ”back to the roots”. Även han sjunger romantiskt om skogen. 🙂

Vad sägs om dessa rader från just nämnda sång:

Ta mig tillbaka
Till när allting va så stort
Ta mig tillbaka
Till innan allt redan var gjort
Man fick vänta man fick längta
När tiden var så lång
Ta mig tillbaka

Allt vävs samman till en känsla av darrigt, pirrande liv. Samtidigt som tårarna kan rinna av känslostormar som låten river upp.

Nu vill jag att du ska lyssna på texten, dras in i känslan han ger. Och hur sjutton kan han sjunga om min barndom? Han som är så himla ung? 🙂


En reaktion på ”Minnenas kavalkad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s