En underbar plats på jorden

Mitt barndomshem.

Idag kommer vi att träffas och fira midsommar där. Kusiner och respektive, barn och mor- och farföräldrar. Lite bullerbykänslan. I regnet.

Igår förberedde vi med långbord och bänkar. Vi hittade dammiga allsångshäften från en midsommarafton 1982. Jag var elva år. Kommer nästan ihåg det. Midsomrarna förr var av ett sällan skådat slag. Kusinen och jag sålde korv till berusade sommargäster och solen sken alltid när vi åkte traktor och vagn för att hämta sommarblomster i dikesrenarna.

Det är skillnad i år. Mamma är sjuk och pappa är trött. Vi ska göra vad vi kan för att få en midsommar att minnas. Det är vi som är där som gör festen tillsammans. Inte minnena, trots att de är viktiga för att känna gemenskapen från förr, nu när vi inte ses mer en ett par gånger om året.

Min pappa och jag bläddrade igenom allsångshäftet och försökte sjunga igenom sångerna. Vi sjöng och skrattade tillsammans. En sällsam stund, värd att bevara i hjärtat som en skimrande ädelsten. De stunderna blir färre och färre. Fånga dagen har aldrig känts så aktuellt och sant som då.

Mitt barndomshem. Platsen där min debutbok Resan till sommaren utspelar sig. Boken kom till tack vare alla magiska platser och minnen jag har härifrån. Varje gång jag besöker dessa platser känner jag hur värdefullt det är för mig och vilken betydelse de har för mig ända in i vuxen ålder. Jag gläds åt att mina barn får uppleva plasterna och göra dem till sina. Som min yngste son sa igår när vi steg in i farstun: Vad mysigt det känns att komma hit. Och det ska gudarna veta att en tolvåring inte alltid tycker.

Tacksamhet blandas med en sorgsenhet som är svår att sätta ord på. Svensk midsommarmelankoli. Eller bara en insikt att livet är kort och måste levas NU.

Bilderna visar något av den skatt jag alltid bär med mig och som aldrig kan ta slut. Tack.

wpid-IMG_20130620_130840.jpg

wpid-IMG_20130620_131226.jpg  wpid-IMG_20130620_153933.jpg


2 reaktioner på ”En underbar plats på jorden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s