Annas lilla skrivarskola – skrivprocessen del 2 – Hinder

Hinder

Hinder i skrivprocessen ( bild från www.pxabay.com)
Ibland känns vissa hinder oöverstigliga (bilder från http://www.pxabay.com)

Din vilja är på topp. Du har verkligen tänkt prioritera skrivandet nu. Det kliar i fingrarna. Du har läst massor av intressanta bloggar (kolla gärna in min blogg-lista) och fått tips för ditt skrivande. Nu känner du dig laddad!

Men ändå kommer du inte framåt. Orden blir inte fler i dokumentet, trots att dina intentioner varit så tydliga. Vad sjutton är det som händer då? Varför är det så himla svårt att komma igång ibland?

Mina hinder kan vara dessa (det finns fler, jag lovar):

 • Sociala medier. Japp! Det är nog surfandet runt på alla plattformar som gör att jag ofta tappar fokus. Vissa gånger kommer jag inte ens in i dokumentet. Om jag har en viss skrivtid, vilket vi ju alla har, så är det viktigt att använda den tiden klokt. Om jag har bestämt mig för att öppna mitt manus och försöka skriva så är det ju det jag ska fokusera på. Förstås. Så enkelt och så svårt. Tips! Ha olika platser där de olika aktiviteterna får råda. I soffan får du surfa och vid köksbordet skriver du. Typ.

  Vik hädan sociala medier - jag ska skriva!
  Vik hädan sociala medier – jag ska skriva!
 • Vädret. Jadå, det med. Om solen skiner så har i alla fall jag svårt att sitta inomhus och grotta i mitt skrivande. Nej, då vill jag ut och njuta. Svårt att göra något åt mer än att försöka bestämma sig. Solen kommer ju att skina någon mer dag. Låt inte vädret ge dig dåliga ursäkter att låta bli att skriva. Papper och penna funkar i solen.
 • Tv:n. Mm, det är lätt att fastna framför någon go serie eller intressant dokumentär. Soffan är ju också så fruktansvärt skön emellanåt. Men betänk hur mycket tid som försvinner just framför tv:n. Det är crazy! Så det borde inte vara så svårt att tänka att du åtminstone låter bli tittandet då du tänkt dig att skriva. Och om partnern tittar på ett tråkigt program, behöver du ju inte ens ha dåligt samvete för att du smiter iväg till datorn en timme, eller hur?
 • En bra bok. Många är de gånger jag hamnat med min härliga bok i soffan i stället för att sätta mig vid datorn. En bra bok har ju förmågan, som vi alla vet, att dra till sig sin kära läsare som en magnet. Det är fruktansvärt svårt att motstå den dragningskraften. Må hända är detta hinder det bästa av de jag tagit upp idag. Läsning främjar ditt skrivande, så det kanske inte är så farligt. I långa loppet är det säkert till hjälp i ditt eget skapande. Men faktum kvarstår. Hade du tänkt skriva, så är det inte samma sak som att läsa en bok. Punkt.

I nästa del av skrivprocessen, alltså i del 3 i den här serien, kommer jag att ta upp våndorna. Väl mött!

Om du är intresserad av att lyssna på skrivtips i stället så vill jag rekommendera Författarpodden. Frida Skybäck och Agnes Hellström är fantastiska och delar med sig av otroligt många tips. Klart ”hörvärd”! Klicka här så kommer du direkt till länken.


4 reaktioner på ”Annas lilla skrivarskola – skrivprocessen del 2 – Hinder

 1. Intressant att läsa om hinder i skrivprocessen. Det finns otaliga fällor, men i slutändan handlar det om disciplin. Förmåga att stänga av allt brus. Skaffa sig utrymme, köpa sig tid, välja rätt plats, avstå och lära sig säga NEJ TACK. Både till andra och till sig själv. Min personliga variant är just att stänga av allt runt omkring. Det är inte alltid det lyckas. Men om jag kommer in i ett flow gör det inget om det blåser storm. Sådana oväsentligheter märker jag knappt. 😉 Samtidigt går det att vända på alla stenar. De saker du nämner kan även vara inspiration till sitt eget skrivande mellan varven. Jag har en fördel när det gäller ex. TV-tittande. Jag slötittar aldrig eller leker runt bland kanaler. Läser heller aldrig klart en bok som inte ”fastnat” efter ca. 35-50 sidor.
  Ha en bra fortsättning på sommaren. Kram Bosse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s