Research

Jag har läst mycket senaste halvåret. Jag har haft tid och lust. Superbra och roligt förstås.

Jag har faktiskt snöat in lite på feelgood. Tidigare har jag mest plöjt deckare och en och annan historisk/relationsbok typ tidig 1900-talslitteratur.

Det började egentligen 2013 med Lova av Eva Ludvigsen. Jag var ny i branschen och kåt på författare. Jag menar nu kåt i den betydelsen att få lära mig så mycket som möjligt om hur livet som främst som debutant kunde te sig. Jag läste allt jag kunde hitta och följde Debutantbloggen med stort intresse. Där fick jag upp ögonen för Eva och har följt henne som en slav under åren.

Lova_omslagEva nr2 litet format-Foto Nadja Hallström

Jag menar inte kåt på det sättet Eva ….

Sedan läste jag någon av Marian Keyes, Vattenmelonen tror jag det var. Fyllde på med lite Karin Alvtegen och Anne B Ragde och någon mer jag inte minns. Jo just det, den där boken om hundar, Ensamma hjärtan och hemlösa hundar.

Jag läste förstås Evas Här och nu när den kom ut och grät floder och kände känslan av att försvinna in i ett skjortbröst ännu en gång.

Jag fyllde på med Annika Estassys båda böcker Solviken och Croissants till frukost och ville ha mer.

Camilla Davidssons Under vintergatans alla stjärnor gav mig massor av både längtan och tankar om livet.

Nu har jag även läst Kristin Emilssons Äta kakan och ha den kvarHar precis läst de sista skälvande sidorna.

Vad vill jag nu ha sagt med alla dessa fina författare och böcker?

Jo. Jag gör research. Feelgood-research. Vad karakteriserar dessa böcker? Hur ”låter” de? Vad behöver jag tänka på när jag ska jobba med mitt eget manus? Vad har jag missat för viktiga detaljer?

Detaljer. Där har vi det. Alla ovanstående har varit mycket frikostiga med detaljer, både vad gäller miljöer och personernas varanden och göranden. Det är nog det allra första jag kan komma på.

Känslor. Ja, vad trodde jag? Det måste VÄLLA av känslor i dessa böcker, spela på hela känsloregistret om och om igen. Vi ska skämmas lite, fnissa, längta, förfäras mycket, svära ibland, gråta en liten skvätt, känna lyckobubblor i magen och samtidigt vara rädd att allt snart ska gå åt skogen. Och så blanda om allt och göra det igen.

Jag är inte rädd längre. Jag kan fläska på (som vi säger i Närke, eller gör man det överallt?) och svämma över i min berättelse. Jag tror mer på den nu när jag fått äta några riktigt goda feelgood-kakor. Jag har fått mersmak. Det kan hända att det är just detta manus som ska få min uppmärksamhet, så snart jag slutar läsa och övergår till att börja skriva igen.

Men först måste jag nog göra lite mer research.


6 reaktioner på ”Research

  1. Visst är det nyttigt att läsa! Man ser både beundransvärda saker att sträva efter och små fadäser som man gjort själv men inte sett tidigare. Just nu läser jag Porten av Astrid Ahlmark och fascineras av hennes dramaturgi. Lärorikt och dessutom kan man ju inte sluta läsa.

  2. Jag kommer ihåg hur det var att läsa så – timmar efter timmar – men det är många år sen jag kunde göra det. Jag tappade bort det någonstans. Nu försöker jag skola mig tillback in i det – ”read in a book” är en återkommande punkt i min dagliga ”Att göra” list. Det är jätte bra att du ännu behärskar konsten.

    1. Vad tråkigt att du tappat läsningen. Hoppas verkligen att du hittar tillbaka till den världen. Jag älskar verkligen att läsa. Good luck with your readingskills. 😉

  3. Tack för att du delar med dig av din research! Och nu längtar jag ännu mer till hösten, då ska ”läsa böcker i research-syfte” stå på mitt schema.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s