Annas lilla skrivarskola – del 4 – att hitta skrivtid

Att hitta skrivtid

Time goes on ...
Time goes on …

En sak ska vi vara överens om från början. Alla har lika mycket tid. Dygnet har 24 timmar. OK?
Faktum är att det är svårt att hinna med allt man vill göra. Jobba heltid, skjutsa runt på ungar, hälsa på gamla föräldrar, träningen eller vad det nu kan vara som konkurrerar med din skrivtid. Det är tufft att få livspusslet att gå ihop.

Men mycket kan du påverka. TV har vi redan avhandlat i del 2, hinder för skrivandet. Så kort och gott – skippa slötittandet på dumburken. Det behöver vi inte säga mer nu va?

Här kommer några väl utprovade tips (av mig i alla fall) för att få tid att skriva:

 • Skriv i omklädningsrummet när barnet tränar. Funkar kanonbra. På med hörlurarna så att folk ser att du är upptagen och skriv så det knakar. Blippa på mobilen eller artighetsprata med de andra föräldrarna kan du skippa.
 • Potatisen kokar, tvättmaskinen har inte börjat centrifugera än och hunden behöver inte ut på någon promenad innan middagen. Där hittar vi 20 minuter direkt. Ha datorn påslagen så är det snabbt gjort att sätta sig så fort ett litet tillfälle dyker upp. Och ha inte dåligt samvete för det. Om maken/makan kan sitta med mobilen i soffan under tiden så kan du sitta och skriva samma tid. Odiskutabelt.
 • Gå upp tidigt på morgonen, innan alla andra har vaknat. Tyst, lugnt och skönt. Ingen som stör. Enda problemet kan väl vara att tröttheten hänger i ögonlocket. Men har du bestämt sig för att skriva så kommer säkert orken också. Morgonstund har guld i mund.
 • Bestäm med familjen en dag/kväll i veckan då du kan sätta dig ostört och skriva. Be tonårsbarnen att fixa maten, gå ut med hunden eller hämta på dagis. Jag tror att familjen vill hjälpa dig att hitta tid. En skrivande person som får skriva blir så mycket lättare att ha och göra med om hen får skriva, eller hur?

Tiden är värdefull. Ta den på allvar. Fyll den med värdefulla saker. Ibland kanske du till och med hoppar över skrivandet för att göra något annat värdefullt. Det viktiga med detta är att bli medveten om att tiden finns och att du kan ta kontrollen över den ganska lätt. Undvik att fastna i fällan Jag har inte tid.

En pessimist ser svårigheter i varje möjlighet, en optimist ser möjligheter i varje svårighet.
Winston Churchill

Kim M. Kimselius är en duktig författare som arbetat många år med sin skrivprocess. Titta in på hennes skrivblogg och bada i goda råd och tips. Härlig läsning! 🙂


8 reaktioner på ”Annas lilla skrivarskola – del 4 – att hitta skrivtid

 1. Sant Anna! Det där med morgnar har jag dock aldrig klarat. Kör mer sena kvällar när alla lagt sig. Eller när barnen ser på tv efter middagen. Men omklädningsrum och ”maten i ugnen” är perfekta 🙂

 2. Att gå upp tidigt på morgonen är kanon om man orkar det. Väldigt mycket hänger på inspiration i dessa lägen. Har man mycket inspiration att skriva är det lättare att komma upp. Om man skrivit dagen innan kanske man skall sluta skriva när det är som roligast och mest inspirerande, så att man bara längtar efter att fortsätta. Hursomhelst är det skönt att gå upp innan alla andra vaknar och huvudet är ”fräscht”. Det är bara att brygga lite kaffe och sätta sig i soffan. Det är vid dessa tillfällen jag får som mest skrivet.

  På träningarna är bra med. Jag är på hockey och innebandy med sonen. Där man kan också få en del gjort med risk för att man är tråkig som inte tittar på honom, eller får dåligt samvete för att man är en förälder som inte bryr sig om barnet 😉

   1. Något som är bra med nattskrivande är ju att man har ”obegränsat” med tid att skriva, man behöver inte tänka ”ojoj, nu har jag bara 20 minuter på mig innan barnen vaknar”. Jag har märkt att jag inte klarar av att sitta och skriva sent, jag tappar all ork (och ofta inspiration) när jag blir trött.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s