Annas lilla skrivarskola – skrivprocessen – del 6 – Ord och fallgropar

Ord och fallgropar

Vissa fallgropar är värre än andra ...
Vissa fallgropar är värre än andra …

Vissa saker kan vara bra att tänka på tidigt i skrivprocessen för att undvika att lägga onödig tid och kraft på det när textmassan vuxit i omfång. Det är mycket att tänka på och egentligen går det här inlägget stick i stäv med mitt förra, som handlade om att du inte skulle redigera ihjäl dig under processen. Oavsett, så är det viktigt att ha ett bra språk och att använda det väl.

Bestäm dig för vissa ordformer.

* idag eller i dag, imorgon eller i morgon, ikväll eller i kväll, istället eller i stället. Väldigt lätt att göra fel på, enligt mig. Skönt att slippa söka igenom hela dokumentet efter sådana formuleringar, eller hur?

* över huvud taget eller överhuvudtaget och liknande sammanskrivningar

* tv/teve

* sig, dig, mig eller om du bestämt dig för att hålla en ”modernare/ledigare stil med sej, dej och mej. För mig är sej en fisk.

* Fler ord av talspråkskaraktär: nån/någon, sånt/sådant, sa/sade, sen/sedan, inget/ingenting, de/dem eller dom. Jag anser att de flesta orden som ingår i talspråket ofta passar i dialoger.
Konsekvens är ledordet.

När det gäller skrivregler så finns det handböcker att köpa. Söker du synonymer så är synonymer.se bra att ha.

Jag brukar googla om jag är osäker och jag hittar ofta det jag söker på nätet. Jag gjorde det nu inför det här inlägget och hittade en intressant sajt som behandlar både skrivregler, skrivtips och synonymer. Den heter dinsvenska.se. Här finns det olika kategorier som kan hjälpa dig att hitta rätt i djungeln.

Klyschor betyder enligt wiktionary ett språkligt uttryck som har använts så mycket att det slitits ut och endast används av slentrian eller vanaSynonymer: kliché 
Jag har stött på faran med klyschor lite här och där i skrivarkretsar. Jag tycker att man ska vara medveten om att klyschor kan få ett manus att tappa kvalité om det dyker upp för många. Du ska hitta Din Berättarröst, och då passar det väl egentligen inte med väl använda fraser. Kanske kan en och annan klyscha få plats i dialoger, eftersom vi människor faktiskt använder dem ganska frekvent. Vill man ha en särskild ton i sin text, kan en klyscha till och med vara nödvändig. Men var försiktigt och använd dem med ett syfte.
Oskar Edvinsson var en av förra årets Debutantbloggare och han skrev ett roligt inlägg om just klyschor, som du kan läsa här om du vill ha hans syn på detsamma.

För att hålla reda på dina karaktärer, så vill jag till slut tipsa om att skriva en personförteckning av något slag. Skriv karaktärens namn, utseende, intressen, familj, arbete osv i ett dokument, så att du snabbt kan kontrollera t.ex. vilken ögonfärg hen hade egentligen. Onödigt att skriva fel på saker som är elementära i sammanhanget. Kanske du till och med skulle bli hjälpt av ett familjeträd/släktträd för att hålla iordning på alla karaktärer?

family-tree-295298_1280

Det handlar om att hitta strukturer som hjälper dig att koncentrera dig på grovjobbet utan att göra alltför många onödiga ”fel” längs vägen.

Detta är allt vad jag hade att säga idag.

Hoppas du tittar in nästa tisdag. Då kommer det att handla om gestaltning. Missa inte det!


2 reaktioner på ”Annas lilla skrivarskola – skrivprocessen – del 6 – Ord och fallgropar

  1. Härligt Anna, en hel del viktiga punkter. Konsekvens är himla viktigt, jag märker det nu när jag redigerar sista vända. Jag brukar markera osäkra partier med lila och sen gå tillbaka och rätta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s