Tankar om sjukdom och mobbning. Tungt, jag vet.

Jag var ju nyss förkyld. Himla immunförsvar! Har den gått på semester eller vad?

Rinnsnuva, hosta och lätt huvudvärk är mina kamrater vid datorn. Tur jag har möjlighet att vara hemma utan dåligt samvete. Jag kan ju inte sjukskriva mig från sjukskrivningen. 😛 Jag missar arbetsträningstimmar i skolan, men de får jag jag bara fortsätta med när jag är frisk helt enkelt. Vad sjutton kan jag göra?

Sjuk. Sjukdom. Hets. Vi blir så stressade av att vara sjuka. Vare sig vi ska infinna oss på lönearbete eller något annat. Vi har inte tid att vara sjuka. Vi inser sällan att det krävs att man är frisk för att kunna göra ett bra jobb. Bara vi går iväg och visar hur duktiga vi är. Jag hade en arbetskamrat som leende deklarerade i personalrummet att hon inte hade varit sjuk och borta från jobbet på 17 år. Då undrade jag stilla i mitt huvud hur många alvedon hon svalt innan hon dragit sig iväg till jobbet med feber …

Ja,ja. Jag håller på att bli frisk. Jag har sjukdomar man kan bli frisk ifrån. Ibland får man byta perspektiv så man inte pillar sig själv i naveln hela tiden.

Jag har skrivit klart mina inlägg om min tid som mobbad i skolan. De kommer att publiceras varje söndag i åtta veckor från och med 1 november. Jag gör det för att berätta. Jag gör det för att bearbeta. Jag gör det för att det är så vansinnigt viktigt att vi inte blundar. Jag vill ge mobbningen ännu ett ansikte. Berätta hur det kan vara, hur det var för mig. Mobbningen har många ansikten.

Jag twittrade lite med Björn Johansson, forskare inom mobbning, och den expert Morgan Alling har i sin serie Morgans mission på svt. Jag hade tidigare ställt frågan om svenska skolor gör tillräckligt för att stoppa mobbning. Och vi vet att många skolor har ett bra arbete runt detta, men att det går att göra mer och bättre. Det är ett arbete som aldrig tar slut. Det kommer nya elever hela tiden och vi vuxna behöver mer kunskap hela tiden. Mobbningens art förändras över tid. På min tid fanns ingen nätmobbning. Tack och lov.

Hoppas du kommer att följa mina inlägg om mobbning framöver.

En fin recension av Resan till sommaren gömde sig på en blogg, Pias lilla kulturblogg. Läs gärna vad fint hon skriver här.

sommarminne semester Anna Helgesson barnböcker författare
Ett vackert sommarminne. Det kan vi alla behöva plocka fram ibland. ❤

Ha en fin onsdag! ❤


8 reaktioner på ”Tankar om sjukdom och mobbning. Tungt, jag vet.

  1. Ja, sjukdom stressar. Både egen och barnens. Och inte behöver det bli bättre av att vara egenföretagare. Då har man plötsligt inte några rättigheter alls för kunder behöver inte acceptera sjukdom och enmansföretag har inte alltid (eller har i princip aldrig) råd att hyra in och lära upp vikarier. Men kanske blir samhället – vi – mer toleranta i nästa generation?

    1. Jag är glad att jag är anställd nu när jag är långtidssjukskriven. Jag vet inget annat än att vara anställd och få månadslön. Tryggt och skönt. Hoppas att framtiden innebär mindre arbete och stress för oss alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s