Boken Glashjärtat berättar om mobbning på en ganska avancerad nivå. Mitt tips är att läsa den tillsammans med ditt barn eller högt för dina elever.

Så här börjar boken:

Ett suddgummi kom farande genom klassrummet. Freja satt bredvid Edvin och han hade som vanligt tagit hennes sudd. Den här gången träffade det inte sitt mål. Rami satt med huvudet böjt över sin mattebok och hade inte märkt någonting som tur var. Inte den här gången. Freja gick fram, böjde sig ned, tog upp suddet och gav Edvin en mörk blick. Han svarade med ett flin. Läraren Anders hade inte märkt något.
Freja hade ingen lust att ännu en gång berätta om Edvins attacker. Hon orkade inte sitta i fler samtal om mobbning och hur man ska vara en bra kompis. Hennes egen historia med mobbning sedan första klass räckte gott och väl. Att Rami blivit mobbarnas nya offer kändes verkligen skitjobbigt. Freja var så trött på allt som hände i skolan. Tur hon hade Rami.

I min nya söndagsserie på bloggen skriver jag om hur det var för mig när jag var liten och mobbad i skolan. Min mobbning började för 34 år sedan. Då var inte lärarna lika kunniga och upplysta som de är idag. Idag finns antimobbningsplaner och likabehandlingsplaner för att motverka mobbning och trakasserier. Det är klart att det gör skillnad! Jag tror verkligen det. Men det betyder inte att vi alltid gör allt vi kan. Vi måste fortsätta att jobba för varje barns rätt att känna trygghet i skolan. Det står i skollagen.

I morse läste jag om Idol-Martin från Lindesberg som var mobbad som liten. Han berättade att klasskamraterna hade roligt på hans bekostnad och att de tyckte att han var fet och ful. Det finns så många därute som varit drabbade.

Tillsammans kan vi göra skillnad för barnen som går i skolan idag!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s