Läs en julkalender om solidaritet, värme och kärlek

I morgon är det dags att öppna luckor i kalendrar över hela landet, se på adventskalendern (som jag tydligen fortfarande kallar den) på tv och förundras över att det redan är december och snart jul.

Visste du att julkalendern föddes i Tyskland? På 1880-talet var det en mamma som ville göra väntan till julafton lite lättare för sin fyraårige son Gerhard. Hon gjorde 24 kakor, en för varje dag, som pojken fick äta fram till jul. När han blev vuxen mindes han sin barndoms ”kakkalender” och så småningom uppfann han den första kalendern med luckor som blev en succé.

julkalender december solidaritet kärlek flyktingbarn e-bok barnbok skola

Den magiska berättelsen Natten handlar om Josefine, Amba, Jasmine och Sara som får ett hemligt uppdrag, att hjälpa till att gömma ett flyktingbarn som riskerar utvisning. De möter människor som hjälper dem under denna annorlunda och kalla natt. Ska de lyckas hitta ett gömställe? Vad är egentligen julens budskap? Vi som skrev den kände att den var mycket aktuell redan då och inte kunde vi tänka oss att det skulle se ut så här i världen som det gör just nu.

Jag rekommenderar att läsa denna julkalender med ett avsnitt om dagen för alla åldrar. Läs tillsammans med ditt barn, läs den själv vid frukostbordet eller varför inte högt tillsammans hela familjen. Arbetar du i en skola så passar den utmärkt att läsa med eleverna. Det ger fantastiska möjligheter att diskutera värdegrund och julens traditioner, men framför allt är berättelsen väldigt samhällsaktuell. Flyktingfrågan, alla utsatta människor vi möter eller hör om på nyheterna, skapar många frågor hos oss alla. Vad ska vi göra? Hur ska vi förhålla oss till varandra och våra olika bakgrunder? Vad kan vi göra?

Dela gärna med dig av berättelsen om Natten, till de du önskar ska läsa en viktig berättelse om solidaritet, värme och kärlek.

Vill du köpa e-boken så är det kanonpris just nu, från endast 31 kr.
adlibris

bokus


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s