Redigering, omläsning och utveckling av mitt manus för vuxna

Jag har fått ett gott råd av Anna Hellqvist som handlar om att rubriken på inläggen ska vara lättare för sökmotorerna att hitta, med tanke på innehåll. Visst var det så Anna? 🙂

Så därför är jag mer tydlig än fyndig nu för tiden. Lite trist kanske, jag som gillar att skoja till det.

Något som inte är trist är mitt redigeringsarbete med mitt manus för vuxna, det manus jag ämnar skicka till både testläsare och lektör när tid är. I förmiddags hade jag läst allt från början till slut. Det tog mig fyra tillfällen, så ganska långa sittningar. Vissa partier skummade jag (vet redan essensen och att det ska vara kvar). Jag försökte få en helhetsbild av historien. Det finns partier som jag undrar mycket över.

Jag har varit duktig med rödpennan, så några hundratals ord är redan borta. Det kändes riktigt skönt att stryka sådant som jag tydligt kunde känna var ren utfyllnad. Andra partier är det värre med. Jag vill ge en bakgrundshistoria till en av huvudkaraktärerna. Den stucker ut minst sagt. Som om den inte hörde till rent av. Nu är jag så fundersam över den delen. Borde jag skriva om den, väva in bakgrunden lite grann där den passar? Borde jag rent av hitta på ett helt annat händelseförlopp?

Jag tänker så här: När jag flyttat runt de stycken jag sett ska flyttas, och jag skrivit till några luckor jag hittat och fixat kronologin där det blivit oklart, så litar jag på mina blivande testläsare. Jag tänker skicka med en drös med frågor som de får svara på helt enkelt. På så sätt hoppas jag få lite styrning på vilka val jag ska göra. Jag är så sugen på att få input. Det är i detta skede jag önskar att jag hade en skrivvän som jag bytte text med. Tyvärr är det inte så denna gång, så jag får tänka och fundera vidare på min kammare.

Så mitt skrivande ser nu ut som det jag ovan beskrev. Rörigt, svårt och fantastiskt spännande. Kommer detta bli en bok i framtiden? Tänk om? Å herregud tänk om? 😀

Om du skriver något just nu, vilken fas är du i?
Undrade du om du fick bli en av mina testläsare? 😉 Sure, hör av dig i så fall!


12 reaktioner på ”Redigering, omläsning och utveckling av mitt manus för vuxna

 1. Åh men Anna! Nu kände jag plötsligt att jag skulle behöva titta på mitt eget manus igen. Ha ha Det har ju legat i träda och jäst ett bra tag nu. Men tills orken återvänder skriver jag noveller och har faktiskt riktigt kul. Jag älskar att läsa vardagshistorier där allt inte alltid blir som det var tänkt. Från den dag som min farmor lånade ut Slas bok ”En vandring i solen” var jag fast. Jag har nog läst alla Paasilinnas underbara böcker men att jag själv skulle kunna skriva något i stil med det hade jag nog aldrig kunna tänka mig. Nu är jag på god väg tror jag …
  Sökmotorer är robotar 😉 så anta utmaningen att hitta skojiga rubriker som de gillar. Och glöm inte metabeskrivningen, den är lika viktig. Fast du har väl ett tillägg för SEO? Då får du hjälp med allt sånt där. Yoast SEO använder jag och är supernöjd.

 2. Kul att läser hur du jobbar Anna. Jag har lagt min roman på sidan nu, men har börjat i stället på en kurs i hur man skriver film och tv manus. Jag tänker skriver mer om det i en senare blogg inlägg (At the Quill), men det är mycket lärorikt att jobba ihop med en lärare som vet vad hon håller på med. Just i dag har jag skrivit färdigt ett beskrivning över min huvudkaraktärs moralisk resa. Har också skrivit en analys över det moraliskt resa som Oskar och Eli tar i ”Låt den rätta komma in”.

  1. Det låter verkligen jättespännande John! Jag tror det är svårt att skriva för film och tv. Jag vet inget om det.
   Tyckte mycket om filmen Låt den rätte komma in.
   Lycka till med dina flrfattardrömmar.

 3. Att skriva är för mig som att andas, något jag bara måste göra. Ju mer jag skriver desto bättre mår jag.

  Skriv på!

  Kram Kim 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s