Det där med testläsning av andras manus

Som någon kanske vet, så efterlyste jag testläsare till mitt vuxenmanus för ett tag sen. Jag fick tag i fyra testläsare i gruppen Författare på Facebook. Det blev så att jag ska byta manus med tre av dem och det är verkligen kul. Sedan har jag även tre hugade vänner/bekanta som ska läsa texten också. Så roligt!

Det är riktigt nyttigt att läsa andras alster. Att höra deras berättarröster, se deras skrivmönster och få ta del av spännande historier som ännu inte nått boklådorna. Bara det känns speciellt! 🙂

20140213_113200.jpg

Det ena av manusen jag läst, blev jag ombedd att kolla om berättelsen kändes intressant, om den var värd att jobbas vidare på helt enkelt. Jag fullkomligt fastnade! Jag läste rubbet på två dagar, visserligen med en helg emellan, som för min del var uppbokad med egna roliga bokrelaterade ting. Det som var så bra med det var att jag fick tid att smälta första intrycket av boken, och om det inte skulle ha hållit kvar mitt intresse så hade jag blivit varse det i så fall. Men jag längtade till att få läsa färdigt. Det måste vara ett bra betyg. Tilläggas skall att detta manus endast blivit nedskrivet under NaNoWriMo. Och ändå höll det helt klart en god kvalité och en röd tråd. Heja! Det ska bli mycket intressant att följa med på den resan.

Nästa manus var önskemålet att känna in målgrupp och om språket var anpassat helt enkelt. Jag läste med stort intresse och kunde konstatera att det fanns utvecklingsmöjligheter att anpassa texten till en yngre publik. Spännande personbeskrivningar och miljöer, men för mycket av det enligt mig. Vi har alla fått lära oss att slimma texten, att skala bort alla onödiga beskrivningar som inte för berättelsen framåt. Dessa glasögon tog jag på mig och tror att jag kan hjälpa författaren att förbättra sin text. Jättekul och inspirerande!

Även jag har fått tillbaka några synpunkter på mitt manus och fått lite att tänka på. Det känns så spännande att veta att det finns människor som just nu läser min text och tänker på min text och på vad jag kan förbättra. Åh, vad roligt det ska bli att få ta del av deras synpunkter!

Dela gärna med dig av dina erfarenheter av testläsning!

För övrigt i livet står snart ett välkommet jullov för dörren. Jag ser fram emot ledigheten med tillförsikt. Vi ska njuta av varandra och ta vara på tiden vi har. Det känns stort och viktigt.

Kram! ❤

20131223_174737

 

 

 

 


9 reaktioner på ”Det där med testläsning av andras manus

 1. Jag tycker testläsning är roligt när jag får läsa andras texter, men blir livrädd när de handlar om mina egna. Svårt att förklara varför. Men du gav en fin blick av det hela och nu ska jag jobba vidare på det – tack!

 2. På manuskriptkursen får jag återkoppling från kursledare som är mycket bra. Delvis angående modulen som vi jobbar med, delvis om historian och om karaktärer. Mycket givandet. Däremot tycker jag nu förtiden, tyvärr, att det är svårt att själv erbjuder återkoppling till andra.

 3. Intressant läsning om testläsare. Jag håller med John, att jag har svårt att hinna med att läsa andras manus. Har fullt upp med att försöka skriva fyra böcker per år. Som tur är har jag underbara läsare som ställer upp utan motprestation, kunniga personer som har följt med under hela min resa. Det är betydelsefullt!

  Fortsätt skriv!

  kram Kim 🙂

   1. Det blir tre till fyra böcker varje år. De senaste åren har det blivit fyra, så jag kanske är där nu. Det gäller att hålla flödet igång och ha många idéer i huvudet samtidigt som jag har framförhållning för nya böcker som rumlar omkring där.
    Kram Kim 🙂

 4. Jag har precis fått respons från testläsare och tycker att det är guld värt. Ett par nya ögon som ser allt det där som jag själv blivit blind för. Alltid svårt att veta om man förklarat något tillräckligt, eller för mycket, och då är det suveränt med feedback från någon som inte har hela historien i huvudet 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s