Skrivandets vedermödor, ännu en gång.

Dagen började bra. Min blivande bok om Saga och Simon behövde gås igenom och fixas lite med kommatecken och jag behövde även fundera över vissa långa ord och högtravande dito. Min duktige svärfar Sören hade läst, grundligt och petimeteraktigt. I like.

När den texten var genomgången, tog jag så tag i min idé till uppföljaren. Under min internetpaus hade jag skrivit ca hälften av min synopsis och kände att jag var igång. Men det saknades något. Lite klyschigt kan jag berätta att min twist kom till mig igår i sängen. Nu visste jag hur jag skulle hitta tillbaka till karaktärernas egenheter. Det jag hittills hade skrivit var för pedagogiskt och moraliskt. Jag saknade tokigheterna. Så ett par scener hann jag skriva till innan det var dags att åka iväg till jobbet. Känner mig mycket nöjd med det.

Mitt vuxenmanus känns just nu lite svåråtkomligt. Jag har en känsla av otillräcklighet. Jag vill försöka att citera Sokrates. Han lär ha sagt (Hur vet man det? Finns det nerskrivet? Jag behöver egentligen googla detta …) ”Ju mer kunskap människan får, desto mindre inser hon att hon kan.” Typ. Något åt det hållet i alla fall. Vad jag menar att det betyder för mig just i detta avseendet är att jag helt enkelt tycker att det har blivit så svårt. Det är så många bitar som jag vill förbättra, så många aspekter av skrivandet som plötsligt har blivit viktiga. Fram tills nu har jag lustskrivit. Jag har inte brytt mig så mycket om dramakurvor, karaktärsdjup eller genre. Mina testläsare har satt fingret på sådant som jag verkligen behöver bli bättre på. Det är så svårt!

Så därför har jag helt plötsligt fått prestationsångest. Vilken tur då att jag har fler manus att jobba på. Jag vet att jag kommer att ta tag i det ganska snart. Men just nu har jag ett motstånd. Jag är vilsen och vet inte i vilken ände jag ska börja.

Så där ja! Lite pretto-känsla över detta inlägg, men det bjuder jag på.

 


4 reaktioner på ”Skrivandets vedermödor, ännu en gång.

  1. Sokrates var en klok grabb!! Jag har kommit halvvägs i din bok och någon prestationsångest tror jag knappast att du behöver. Nu börjar storyn bli riktigt spännande och du är suverän på att skriva Anna! Jag hör av mig nästa vecka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s