Det gäller att fånga intresset på några få sekunder.
Jag har besökt biblioteket många gånger med mina elever. Bokens framsida är det som lockar blickar till sig, men lika snabbt vänder många på boken för att kolla in vad den handlar om. Om inte framsidan gjort jobbet så är det upp till baksidan att försöka slå klorna i sin presumtiva läsare. För visst är baksidestexten otroligt viktig?
Jag läser alltid på baksidan när jag ska kolla in en ny bok. I undantagsfall tar jag bara boken, men då vet jag alltid vad den handlar om redan. Ibland blir jag besviken på baksidestexten. Den avslöjar för mycket, eller kanske nästan ingenting. Den kanske är så kryptisk att jag inte fattar någonting. Jag vill inte känna mig dum. Jag vill bli förförd, omskakad eller fundersam. Något ska haka fast i mig, i mitt medvetande, som gör att jag vill få reda på mer. Det är inte lätt.
Jag har precis skrivit klart ett förslag på baksidestext till min nästa bok. Nu får det ligga till sig några dagar. Möjligen skriver jag ett par till, så jag har formuleringar att välja bland. Men som sagt – det gäller att väcka nyfikenhet.
Hur gör du? Är baksidestexten viktig för dig?
Baksidestexter är verkligen viktiga. Själv brukar jag skriva fyra till fem och sedan låta nära och kära rösta. Ofta blir det en blandning mellan två av dem. Som du skriver: Man vill inte avslöja för mycket av handlingen och samtidigt väcka nyfikenhet. En alltför lång baksidestext får mig att lägga ifrån mig boken innan jag ens har börjat läsa. Lycka till!
Jag har också gjort minst två. Kort och koncist brukar vara bra. Locka med något som står ut. Krydda och fånga med några väl valda ord. Ja, Åsa, inte är det lätt!
Enormt viktig! Och som du redan skrivit, än viktigare att inte avslöja för mycket av handlingen i den.
Just den biten är så svår! Man vill ju berätta vad som händer liksom! 😊
Precis, men det gäller att inte berätta för mycket 😉