Skrivande människors behov

frogs-1176188_1920

En skrivande människa har ständigt något på gång. Antingen på ”papper” eller i huvudet.  De perioder då kreativiteten flödar, då trivs vi. Vi kommer in i ”flow”, vi njuter och glänser. Perioderna av misslyckande, självtvivel och ångest finns också där. Hybris samsas med en självdestruktiv motpol. Precis som det ska vara. Jag vågar påstå att alla skrivande människor känner igen sig i detta.

Säkert går det att dra paralleller till människor som utövar samma sporter, eller egentligen vad som helst som förenar en grupp människor. Man snöar in i sin hobby, sin kärlek till ämnet. Men är alla lika benägna att dela med sig av sina erfarenheter och sin kunskap som skrivande människor? Delar skidåkare med sig av bästa vallan? Delar musiker med sig av hur hen komponerade sin senaste hit?

Jag är medlem i olika skriv- och författargrupper på Facebook och följer några bloggar om skrivande. Det är verkligen så att vi delar med oss. Och vi gör det gärna. Både av med- och motgångarna.

Vad kan det handla om?
Många gånger har jag läst att författare känner sig ensamma, att man inte alltid har någon i sin närhet som man kan dela sina funderingar med. Och är det något vi verkar ha behov av, så är det att dela med oss. Så när någon skickar frågor till mig via mail eller messenger, så är jag inte sen att svara. För självklart vill jag dela med mig. Har jag något av värde för någon annan, så blir jag bara glad om jag kan hjälpa till.

Bloggen är naturligtvis också ett hjälpmedel i samma anda. Förhoppningsvis blir jag läst, och det i sin tur kan leda till fantastiska saker. Låt mig ge ett par exempel.

 • Bloggar – När jag skrev min första bok Resan till sommaren var jag helt grön. Debutantbloggen blev en väg in i det okända. Den läsningen gav mig fantastiskt många aha-upplevelser och födde önskningar och behov jag inte ens visste att jag hade. Det i sin tur ledde till personlig utveckling för mig. Tack alla debutantbloggare 2013! Jag hittade många bloggare att följa och inspireras av. Och på den vägen fortsätter det. Jag har följare på min egen blogg från den tiden och vi har delat mycket under åren. Tack till er!
 • Facebook – Vad vore jag utan fejjan? Författare på Facebook, barnboksförfattare och illustratörer, ungdomsförfattare, Idus förlags egna eminenta grupp osv, osv. Hallå folks! Vilken guldgruva. De kontakter som fötts på Facebook är verkligen ovärderliga! Jag har hittat testläsare, lektörer och inte minst personer som coachar och pushar och till sist blivit stöd ända in på den privata arenan.

Sociala medier. Allt går in i varandra. Vi behöver varandra.

Vi skrivande människor har mycket på gång. Och håller vi inte på att skriva på våra bästsäljare, så vet vi var vi kan hitta varandra i alla fall. På nätet! 😉

 

 

 

 


12 reaktioner på ”Skrivande människors behov

 1. Hej,
  jag instämmer verkligen med att vi författare har ett större behov än andra människor att dela med oss av vårt kreativa flödande, inte bara för att vi sitter ensamma på kammaren. Jag tror att det beror på att vi kreativa, med vår kreativitet, när vi har skapat har något att visa upp. Och alla som har något att visa upp vill dela med sig. Vad tror du?

  1. Det kan nog vara så. Vi människor har ett stort behov av att få uppmärksamhet och gärna av den positiva sorten. Har vi dessutom gjort något vi är stolta över så är det klart att vi vill visa hela världen! 🙂
   Men jag funderar över hur det är i själva processen. Delas konstnärer med sig av teknik? Musiker med ”vad- det-är-de-gör”? Osv?
   Jag vet inte, ärligt talat.

 2. Jag håller med till fullo, jag blir jätteglad av alla mina bloggläsare och de kommentarer jag får. Kul om man kan dela med sig och inspirera andra. FB gruppen för författare är helt gudomlig, ställde en fråga där igår kväll och det bara dräller in svar. Härligt. Vi blir starkare om vi vågar hjälpa varandra!

 3. Det känns som om författare är frikostigare med att dela med sig, tycker jag nog. Svårt att exakt sätta fingret på men en sorts värme i synen på varandras arbete.

 4. Visst är bloggar, fb och andra mötesplatser på Internet fantastiskt för människor med förut så ensamma yrken och sysselsättningar. Nu kan man enkelt knyta kontakt med andra, utbyta erfarenheter, inspireras och inspirera. 🙂

 5. Självklart behöver man även som författare arbetskamrater, någon att bolla idéer med, att bara få vara tillsammans med. Då är mötesplatserna på sociala medier perfekt!

  Kram Kim 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s