Jag har haft en förkärlek för att blogga på tisdagar. Vet inte varför. I blogg52 är ju bloggdagen onsdag. Jag verkar ha svårt med det. Bloggade i går. 🙂 Jag vet att man kan blogga varje dag, men det gäller ju att ha något att skriva om som intresserar lite i alla fall.
Inspirationen till dagens inlägg hittade jag på en annan blogg. Jag läste dagens inlägg på Debutantbloggen och fick fundera lite över det där med åldersindelning av barn- och ungdomsböcker. Det är verkligen problematiskt. Varje gång någon frågar om vilken ålder mina böcker passar till, så svävar jag alltid på målet: Jaa … Jag brukar säga 8 – 12 år, men allting handlar ju om läsaren. Ska barnet läsa själv? Vad gillar hen? Det passar alltid bra att läsa en bok högt för barn och ungdomar. Om hen vill förstås. Osv, osv.
En bra bok har inga åldersgränser.
Men visst behöver det finnas en fingervisning. Jag säger alltid hur gamla personerna i boken är och frågar hur gammal läsaren är. Då brukar det falla sig ganska naturligt att samtalet handlar mer om innehållet i boken sen, och mindre om ålder. Jag fattar att boklådor och näthandel behöver kategorisera sina böcker. Men det är lite problematiskt.
Eller vad tycker du?
Precis vad jag själv funderar på just nu! Det alsters om jag arbetar på har en ganska enkel och möjligen barnslig historia, men språket är utbroderat och variationsrikt – vilket gör det komplext att ange vem texten riktar sig till. Kanske finns det bokmalar som uppskattar ett mer avancerat språk på en enkel historia. Kanske finns det vuxna som finner ro i att läsa en enkel fantasiberättelse? Vad bestämmer målgruppen?
Förläggaren bestämmer med inrådan från författaren vid behov. Samtidigt bestämmer biblioteken själva. Jag har sett mina böcker i 6 – 9, 9 – 12 och uppåt …
Astrid Lindgrens böcker är väl fantastiska vad gäller bredden på målgrupp. Och Harry Potter förstås!
Ja, du kan få problem. Lättläst. Nej, troligen inte. Yngre målgrupp. Kanske? Högläsningsbok!
Man förstår att det behövs för att vägleda till böcker men är samtidigt rädd att det gör att de texter som inte står angivna på respektive ålder blir missade eller att någon skäms över att läsa barnböcker och då slår det fel. Tänk så många som kan ha missat fantastiske Shaun Tan för att hans böcker (allålder, kanske mest vuxna) står i lådan för bilderböcker 0-4 år på biblioteken …
Det är inte rätt helt enkelt. Men jag förstår att det måste finnas någon form av indelning men i så fall att de går in i och överlappar varandra.
Det är nog bra med en indelning men å andra sidan så är det lite konstigt att just böcker kategorieras mycket hårdare än film. På bio är det mer vitt som t.ex. ”ungdomsfilm”, inte specifikt som 13-15 år. Det hade varit konstigt om det var så med film tycker jag till exempel 🙂
Bra koppling till filmens värld. Där är det ju förvisso en nedre gräns men samtidigt ingen uppåt. Böcker kunde också ha en ”passar från ca X år” utan övre gräns. Men det exkluderar yngre läsare. Ja, vad ska man säga? …
Håller med att det är svårt. Jag tror du har hittat rätt vinkel när du pratar om hur gamla personerna i boken är. Det borde går att skriver något linande på bokens omslag, men det ser ut som om båda bokhandlare och biblioteker vill järn har dessa kantiga åldersgrupper. Rolig poäng i Evas kommentar om Shaun Tan!
Det är svårt med åldersindelning. Titta på mina böcker, de har läsare från 7 upp till 98. Ja, till och med sexåring har läst dem och femåring har fått dem lästa för sig. Men de står i bokhandeln 9-12 eller 12-15. Lite olika vilken bokhandel det är. Bibliotekarierna kallar dem för crossover-böcker och det tycker jag är ett bra ord. En bok som läses av alla åldrar, som korsar alla gränser. Tycker det hade varit bättre att ha större bredd på åldrarna 9-15 kanske. För barn läser olika mycket och kunskapen är lika bred som ålderspannet.
Kram Kim
Jag gillar cross-over! Men det blir ändå svårt, för alla böcker är inte lika tydliga på det viset. Dina är intressanta på ett annat vis med den historiska aspekten, så jag förstår att fler dras till dina böcker på det sättet. Grattis till ett vinnande koncept! Och grattis till din aldrig sinande berättarlust! 😀
Tack så mycket 🙂 ❤