Livsstilsböcker och receptet till framgång

Vi mår så dåligt i Sverige. Mitt ibland skimrande midsommarblomster och överfulla köpcentrum. Majoriteten av oss har allt. I överflöd. Och ändå mår vi så dåligt. Vad har gått snett?

Topplistorna över populära böcker visar med jämna mellanrum att s.k. livsstilssböcker och måbradito erövrar många av topp-platserna. Vi har ett oerhört sug efter att få veta vad vi ska göra för att må bättre, hur vi ska prioritera och använda vår tid. Hur vi ska bli lyckligare. Ta bara alla rubriker och löpsedlar vi möts av dagligen, eller egentligen flera gånger om dagen. Och visst är det lätt att klicka in sig på den där länken som lovar fem centimeter smalare midja på tre dagar.

Jag är ingen hängiven anhängare av dessa böcker. Jag vill bli road, oroad och omskakad och kanske lite förälskad när jag läser böcker. Jag vill inte ha goda råd eller recept för hur jag ska bli en bättre människa.

Vad får man då, om man läser en sådan bok? Kommer man att ändra sina vanor, sitt livsmönster som kanske är det svåraste av allt att förändra? Nej, det är klart att vi inte kan läsa en bok och tro att detta händer. Möjligen får vi en och annan tanke av sorten ” Så borde jag göra” eller ” Jag borde börja träna mer eller åtminstone börja gå i trapporna på jobbet” eller vad det nu kan vara. Många ”borden” som läggs på en redan tung börda.

Vi vet allt det där redan. Vi vet hur vi ska göra – egentligen. Äta mindre, träna mer, promenera i skog och mark, sitta mindre vid datorn, sluta kolla fb-uppdateringarna stup i kvarten, ringa till vänner och släktingar lite oftare, få till mer egentid eller partid, umgås mer med barnen och arbeta mindre osv osv.

Ändå kan det vara en tröst att läsa om att fler har det tufft emellanåt, att fler undrar vad vi egentligen håller på med. Vi sitter i samma båt. Därför tror jag att dessa böcker finns. Vad tror du?

För övrigt kanske det vore en sådan bok jag skulle skriva … 😉

mia
Undrar om inte Mia var en av de första ”livstidsförfattarna” som lyckades big time?
lar-dig-leva-mindre-stress---mer-narvaro
En riktig storsäljare!

 


2 reaktioner på ”Livsstilsböcker och receptet till framgång

 1. Jag är ingen flitig läsare av lär-dig-leva-mer-böcker men gillar en del av dem. Mycket av det känner jag nog att jag vet innerst inne men påminnelsen som blir av att läsa dem är väldans bra! 🙂

  1. Hej och välkommen in på min blogg! ☺
   Självklart behöver vi påminnas om dessa viktiga ting mitt i ekorrhjulet. Jag har bara lite svårt för det själv. Min man läser lite i sådana böcker och så pratar han med mig om innehållet. Det är ju bra!
   Jag önskar dig en fin sommar Linnea!
   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s