Lyckan över att läsa böcker

Vet ni, jag är så innerligt tacksam över litteraturen i mitt liv. Den här sommaren har jag läst fler genrer än någonsin och det har berikat mig enormt. Jag har varit en ganska flitig besökare på biblioteket och har en hög med sommarlån på skrivbordet. Mer än hälften är utlästa. Jag har samtidigt ratat två böcker som jag verkligen inte kände för. Jag gav dem en ärlig chans men det gick inte. En var ett boktips från Facebook, den andra från en manlig bibliotekarie. 🙂

Nu läser jag Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr, vinnare av Pulitzerpriset 2015. Den b9789187441745_200x_ljuset-vi-inte-seroken hade jag sannolikt aldrig valt av mig själv. Den fick jag låna av en granne för flera veckor sedan, då jag var sjuk och längtade efter böcker att läsa. Länge har den legat på nattduksbordet (förlåt Pernilla, jag har inte glömt vart den hör hemma) och nu var det tydligen dags. Jag fångades in direkt. Och då ska tilläggas att böcker om andra världskriget inte roar mig särskilt mycket och verkligen inte att läsa om krig i klartext. Möjligen handlar det om skygglappar eller ohälsosamt ointresse, jag vet inte. När jag tänker tillbaka har jag ju faktiskt läst flera stycken som utspelar sig vid den tiden och gillat dem mycket. Irrationell och ambivalent, nu har jag ännu fler epitet att lägga till min lista.

Boken då? Fantastisk. Självlysande. Egensinnig. Snillrik. Magisk. Fruktansvärd. Läs den.

Alla dessa böcker. Så mycket jag lär mig varje gång jag läser en bok. Så många nya infallsvinklar jag får. Det berikar och skakar om. Böckerna gör mig till mer.

I Dagens Nyheter i veckan gick att läsa om skönlitteraturens plats i skolan, ett ämne jag aldrig kommer att sluta brinna för. Vi behöver läsa fakta för att lära oss och vi behöver skönlitteraturen för att förstå. Läs hela artikeln här. Det är värt det.

Over and out.

 


4 reaktioner på ”Lyckan över att läsa böcker

 1. Har också läst den boken, även om jag drog mig för det. Mest för att jag har skrivit två böcker om andra världskriget och läst massor av faktaböcker. Ändå fängslades jag och sträckläste den här boken.

  Böcker är underbara.

  Kram Kim 😀

 2. Får säga samma som Kim, massor av faktaböcker fyller hyllorna pga mitt pågående romanprojekt, men denna vill jag läsa. Ska komma som pocket så jag la in bevakning och tackar för tipset.
  Kram
  Eva

  1. Nu sörjer jag det faktum att arbetet kör igång på onsdag och då vet jag att inte har samma tid att läsa. Läser alltid mest under ledigheter.
   Får se om lässuget sitter i under hösten. Var till bibblan idag och hämtade sex böcker som jag gjort inköpsförslag på. Spännande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s