Skriva på manus och hitta livsbalans

Jag är trött. Jag är i ett skede där mycket händer, och det är inte bara negativt att jag är trött. Det är mitt nya liv som pågår. Val som jag ska göra för att må bra. Det betyder att jag ska vila mer än jag tror. Det betyder i sin tur att jag ska välja bort saker, även om de är roliga. Det där otroligt peppande ordet P R I O R I T E R A ni vet.

Lätt? Nej, fy sjutton vad det suger. Men jag har inget annat val just nu. Jag vill orka, jag vill må bra. Och skrivandet, det tänker jag inte prioritera bort. Så det är annat som ryker.

I går skrev jag ett par kapitel till på tredje delen om Saga och Simon. Nu i dagarna kommer Anna Södergård att börja arbeta mer med illustrationerna till del två, Saga & Simon – kärlek och vampyrer. Så det känns väldigt bra att redan ha kommit igång med trean. Inga avtal skrivna, men jag tror att förlaget vill satsa på att få ut åtminstone tre böcker. Serier är populära. Om de unga läsarna hittar en bok de gillar vill de alltid ha fler av samma författare och helst i samma serie. Så jag jobbar på.

Skillnaden mellan mina manus är ganska stora, i alla fall när det gäller själva tillkomsten. Den första delen skrev jag mestadels i omklädningsrummet när yngste sonen tränade. Lösa kapitel som flöt runt utan någon egentlig ordning och innehåll, mer än hundlängtan och utomjordingarna. 🙂

Andra delen skrev jag utifrån några meningar som ringade in bokens tema, med olika beståndsdelar. Det manuset gick snabbare att skriva. Det kändes mer sammanhållet, en röd tråd som faktiskt blev väldigt bra, tycker jag. Vi får väl se vad lektören på BTJ och läsarna tycker sen när den kommer ut. Enligt lektören genomgick inte karaktärerna i första boken någon personlig utveckling, karaktärerna var åt det schablonmässiga hållet och bla bla. Haha. Jag hoppas verkligen att nästa lektör (samma?) kommer att se en förändring och utveckling av karaktärerna. Mitt budskap är i alla fall tyngre i bok två.
Tillkomsten av manus tre är som en blandning av de båda tidigare. Jag har ett innehåll med viktiga ingredienser som jag skrivit ned. Men jag skriver allt lite huller om buller. Jag är inte alls säker på att kapitlen kommer att komma i den ordning jag skrivit dem. Jag saknar en dramaturgisk kurva. Jag funderar på att tänka ut den senare, när alla scener är klara. Först skriver jag ner alla idéer jag har. Sedan är det upp till mig att plocka ihop dem till en bra helhet. Känns lite krångligt men inte alls ogenomförbart. Det viktigaste är ju att kapitlen blir skrivna. Och det är ju inte så att jag har bråttom. Del två är ju inte ens klar än. 🙂

frog-1249524_1280

 


13 reaktioner på ”Skriva på manus och hitta livsbalans

 1. Intressant att läsa om processen, idéerna och arbetet. Med ett slags ständigt framåtfokus trots utmaningarna. Och det är väl så det måste vara?!
  Jag jobbar just nu med en karaktärs utveckling och det är svårt! Det är i mitt fall en vuxen person, så jag satte mig och försökte beskriva min egen utveckling, vad som har utgjort milstolpar o.s.v. och det hjälpte på vägen.
  Vad behöver hända för att utveckling ska ske? Man behöver utmanas i sina föreställningar och vara öppen att omvärdera.
  Tänker på något min sambo sa i ett (misslyckat) försök att vara charmig: Du har blivit en utblommad kvinna. Det kanske jag har blivit, men först var jag ett frö och det krävdes näringsrik jord och vatten, sedan tittade jag upp och såg solen och började sträva och resten är historia.
  Kul att följa dig!

  1. Hoppas sambon menade ”en blomma i sin fullaste prakt”? Utblommad kändes så slutgiltigt. I och för sig bildas nya frön så varför inte! 😀
   Det är så svårt att veta när en karaktär är begriplig för någon annan än sig själv. Vi vet ju alla detaljer i huvudet. Hur mycket ska skrivas ut? Vad vill läsaren räkna ut på egen hand? Så himla svårt!

   1. Haha, ja han sa fel, han menade att jag slagit ut i blom, som tur var.
    Ja, visst är det svårt! För vi känner dem ju så mycket bättre än det vi skrivit ner. Har du några tips på hur du jobbar med dina karaktärer?

   2. Tyvärr inte. Har precis satt tänderna i mitt vuxenmanus och brottas med intrigen. Jag hade ingen synopsis då jag biter mig själv i svansen. Samtidigt vill jag inte ge upp.

   3. Åh vad spännande! Jag har inga barn så tanken på barnböcker har aldrig slagit mig, men vuxenmanus har jag skrivit några stycken (alla refuserade). Håller nu på med tredje omarbetningen av mitt senaste och har ändrat massor. Det känns som att jag är något på spåren…
    Hur kom det sig att du inte skrev synopsis? Jag tycker det är väldigt praktiskt, är väldigt organiserad i mitt skrivande (liv) – men jag vet publicerade författare som aldrig skrivit en enda synopsis. Gäller att hitta den metod som fungerar för en själv 😄

   4. Jag fick helt enkelt en bokidé under en cykeltur för två år sedan. För nöjes skull började jag skriva och blev så fast i vissa scener att jag bara fortsatte. Planlöst. Roligt men helt fruktlöst om jag ville skriva ett färdigt manus. Nu gör jag ett försök. Har prokastrinerat alldeles för länge nu. 😃
    Nästa gång gör jag ett synopsis, jag lovar!

   5. De kommer till en, de där idéerna, vare sig man vill det eller ej 😉 Kul att du tagit tag i det hela! Vilken genre?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s