Författare Anna Hansson

svarar på sex frågor om sitt författarskap:

1. När insåg du att du kunde skriva bra, så bra så att du ”vågade” att skicka in ditt första manus?

Jag funderade aldrig på om jag kunde skriva tillräckligt bra eller inte, det tog jag nog för givet att jag kunde. Jag funderade mer på om själva handlingen var tillräckligt bra. Det kanske låter som att det är samma sak egentligen, om jag kan skriva eller om jag har fått ihop en bra story, men jag tycker inte det.

2. Har du blivit refuserad någon gång, och hur kändes det och vad gjorde du då i så fall?

Ja, flera gånger och med flera olika manus, men hittills har alla utom ett blivit en bok ändå till slut, och det där sista manuset har jag inte gett upp hoppet om än heller. Det känns ju så klart jättetråkigt när ett manus blir refuserat, och i alla fall jag pendlar mellan att tänka att manuset inte var tillräckligt bra till att förlaget inte fattar grejen. Åtminstone till en början. Jag förstår ju egentligen att det är manuset det är fel på, eller möjligtvis att det inte passar just det förlaget. En del gånger har jag skrivit om lite grann, och en del har jag bara provat med ett annat förlag.

3. Hur gick det till första gången du fick veta att du skulle få en bok utgiven?

Min första bok, Dansfeber, blev utgiven som e-bok först på ett annat förlag. Den var dock bara en tredjedel så lång, och inte lika bra som den är nu. Det beskedet fick jag på mail efter flera månaders väntan, och ett mail från mig som frågade när de trodde att de skulle kunna ge besked. Jag var säker på att få ett nej, nämligen. Jag hade skickat till några andra förlag samtidigt, som alla sagt nej för länge sen. E-boksförlaget svarade att manuset hade kommit bort, och att de skulle ge besked så fort de kunde. Jag tror att det tog några dagar, sedan mailade de och sa ja, vi vill ge ut din bok. Jag blev ju överlycklig så klart. Men sen kunde jag inte släppa tanken på att få ge ut den som en vanlig bok, hittade Idus förlag, fick ett mail med ett ja efter en vecka, under förutsättning att jag skrev om boken och gjorde den längre. Då hoppade jag jämfota i vardagsrummet tills jag fick ont i benen.

4. Vilken av dina böcker betyder mest för dig, och varför?

Självklart den första, Dansfeber, eftersom det var just den första. Och så alltid den senaste, eftersom jag alltid känner att det senaste jag gjort är det bästa hittills. (Och så hoppas jag verkligen att jag fortsätter att känna.) I framtiden tror jag också att boken som gjort mig till miljonär kommer att vara en av de som betyder mest för mig…

5. Vad är den svåraste utmaningen med att vara författare?

Det känns nästan som att det är själva skrivandet som är minst svårt. Att redigera är svårare, och att försöka hjälpa till själv med marknadsföringen kring boken/böckerna är det svåraste av allt. Jag får lite ångest när jag hör om andra som ringer runt till varenda bokhandel i Sverige och ber att de ska köpa in ett ex eller två av deras bok, och som ställer upp bord utanför mataffärer och försöker sälja till alla som går in eller ut. Jag förstår att det nog är sånt som jag också borde göra om jag vill sälja fler böcker, men det känns verkligen inte bekvämt. Jag har en blogg där jag skriver om mitt skrivande och mina böcker (annaprincesshansson.blogg.se) och det får räcka så tycker jag. Självklart föreslår jag gärna en signering på bokhandeln där jag bor, och såna saker, men allt det där andra, allt som tar en enorm tid från det jag egentligen vill göra, skriva böcker, det får vara för min del.

6. Vad gör du om fem år?

Jag är ganska säker på att jag bara jobbar med att vara författare, och att jag inte jobbar alls på somrarna. Då plockar jag bara smultron och går på promenader med hunden. Jag hoppas att jag är snuskigt rik, så att jag kan åka på en jorden runt-kryssning, och att jag har magrutor. (Helst har jag fått dom utan att anstränga mig också.)

Så där ja! 🙂
Vill du veta ännu mer eller läsa annat om och av Anna så besök hennes författarblogg här!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s