Gästbloggare Ann Olerot

Vad kan du göra för att inspireras?11791638_10153413946959000_45586844_n

Många undrar hur sjutton jag har sådan fantasi. Egentligen vet jag inte det, för den bara kommer. Och den kommer när som helst på dagen eller natten. Sista gången jag kom på något riktigt bra var när jag var ute och sprang här om veckan. Ibland blir allt så uppenbart och jag vet precis vad jag ska använda mig av i mina projekt. Ibland kommer jag på nya idéer att skriva om. Det kan vara frustrerande att jag inte kan skriva om allt jag kommer på. Någonting som är helt säkert är att jag alltid har haft mycket fantasi. Det tror jag är den viktigaste ingrediensen när man skriver. Kommer du inte på någonting, så kan du inte skriva heller.

Vad ska man göra för att inspireras då? Många får så kallad skrivkramp ibland, då man inte kommer på någonting. Då gäller det att hitta olika vägar för att inspireras. Jag träffar mycket folk, vilket ger mig mycket energi. Alla är på så många olika sätt. De ser olika ut, pratar olika, uppträder olika genom kroppsspråk. Olika är bra!

Det kan vara bra att bara umgås med folk, göra någonting annat. Helt plötsligt kommer lusten att flyga på dig. Det brukar vara bra att få lite tid för sig själv, som till exempel att jogga en sväng. Det rensar hjärnan.

11749779_10153413951379000_41210633_n
Jag gjorde någonting helt annat i våras. Jag gick en kurs i kriminalteknik på Skövde Högskola. Hur spännande som helst. Den kursen borde alla gå, bara för att den var så intressant. Vi analyserade hur blodstänken såg ut, vilken riktning den skadade hade gått osv. Hur kriminalteknikerna gör för att få fram sanningen. Hur matchar man DNA? Många intressanta frågor. De är den sista länken i ledet. Det finns ingen annan att vända sig till. Jag satt som förtrollad när en kriminaltekniker var där och visade bilder från olika fall han hade haft. Hur han på olika sätt måste ta reda på vad som har hänt genom att tänka ut olika teorier.

Semestern är ett ypperligt bra tillfälle att träffa nya människor på. Möten med folk är bara toppen. Ännu bättre är när de läst min bok. (ha ha) När jag var i Halmstad träffade jag flera stycken som redan hade köpt min bok. Jätteroligt! De inspirerar mig. Så gå ut och träffa människor av alla de slag.

11774773_10153413947669000_1470271331_n

I min senaste bok Änglasynden blev jag inspirerad av ett reklamblad som visade en artikel med offerträd. När någon dött så hängde man upp någon tillhörighet från offret i trädet. Det ledde mig sedan till offerplatser. Sådana, Galgbackar, hade vi runt om i hela Sverige ända in på 1900- talet. Det är faktiskt inte så länge sedan. Eller hur? Och det ledde mig till titeln Änglasynden. En man som syndar för gudarna. I min hjärna kändes det spännande och satte igång fantasin. Just det att komma på historien och sedan att skriva den, det är det bästa med att vara författare. Fantasin får flöda ut i fingrarna.

Just nu skriver jag en barnbok tillsammans med en illustratör, Weronica Darius. Nytt och spännande för barn 3-6 år. Fantastiskt roligt. Jag tror verkligen på oss. Mina barn är med och spånar på nya idéer. Det kan bli hur knasigt som helst.
Jag skriver även en barnbok för äldre barn och hoppas att jag kan bli färdig med den i höst. Så det blir nog fullt upp i höst. Igen!

Glöm inte att inspirera dig. Det behöver alla för att höja sig själva. Stanna upp och ta vara på stunderna och livet. Det förgyller din själ, det lovar jag.

11774377_10153413949894000_109285961_n

Änglasynden finns att köpa på Adlibris, Bokus, CD- ON, fråga i din lokala bokhandel och på vissa ställen runt omkring Falköping. Den kommer även med i Bonniers Bokklubb nästa nummer.(juli/augusti)

www.annolerot.wordpress.com

FB: Ann Olerot- Författare


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s